Friss kommentek

Az őszinte mosoly titka

2014.07.30. 07:26 | Réz Aladár | 3 komment

Címkék: biológia mosoly érzelmek

Az arcon megjelenő jelek és érzelmi állapotok tanulmányozása csak az utóbbi pár évtizedben, a kulturális antropológia felvirágzásával kapott nagyobb figyelmet. Ám magányos úttörői már korábban is akadtak. Charles Darwin a 1872-es Az érzelmek kifejezése az embereknél és az állatoknál című tanulmánya is foglalkozik a kérdéssel, de a mai témával kapcsolatban Guillaume Duchenne de Boulogne lesz igazán fontos szereplő.

Ő az.

Gulyás "kongruens" Márton

2014.06.26. 14:19 | Réz Aladár | Szólj hozzá!

Címkék: politika gif egyenes beszéd gulyás márton

A testbeszédi jelek értelmezésénél lépten nyomon előjön a kérdés, hogyan lehet felismerni a hazugságot. Valószínűleg azért, mert ez tűnik személyközi kommunikációelemzés legkézenfekvőbb és leghasznosabb felhasználási területének. Na meg azért is, mert elég rosszul csináljuk. Alinken elérhető tanulmány szerint átlagosan mindössze 54%-os pontossággal vagyunk képesek különbséget tenni igaz és hamis állítások között. Kicsivel jobban, ha csak a fülünkre hagyatkozunk, kevésbé, ha a látvány is bezavar. Valakik szerint ennyi erővel akár egy érmét is feldobhatnánk.

Variációk egy Orbán Viktorra

2014.06.18. 12:13 | Réz Aladár | 13 komment

Címkék: politika gif meglepetés gyurcsany ferenc szanyi tibor vadai agnes schiffer andrás

Orbán Viktornak anno ötvenedik születésnapjára egy videóval kedveskedett az Index.

 

 

A videó számtalan érdekes reakciót megörökített, ezekből igyekeztem szemezgetni.

Miért szaladt el Kovács Béla?

2014.06.11. 17:51 | Réz Aladár | 7 komment

Címkék: politika gif vona gábor sajtótájékoztató kovács béla

Kovács Béla a Jobbik politikusa igen érdekes fordulatot vitt a sajtótájékoztatók unalmas világába. Azt már megszokhattuk a parlamenti folyosóról érkező tudósításokból, hogy egyes politikusok menekülnek a kamerák elől. Ám megpróbálni elslisszolni egy sajtótájékoztató kellős közepéről úgy, hogy ezzel teljesen lehetetlen helyzetbe hozzuk a saját pártelnökünket, minimum átgondolatlan és felelőtlen dolog.

Az első kérdésem kapásból az volt: Miért csinál valaki ilyet tapasztalt diplomata/politikus létére?

A választ szerencsére rögzítette a kamera.

Schiffer András Kálmán Olga ellen

2014.06.09. 19:54 | Réz Aladár | 36 komment

Címkék: politika kálmán olga gif schiffer andrás egyenes beszéd

Kálmán Olga műsora kiváló terep a vizsgálódásra. Egyrészt a műsorvezető sem fogja vissza magát a interjúk során, ezért jól elemezhető mimikai jeleket mutat; másrészt a provokatív stílust nehéz érzelmileg a helyén kezelni, ezért a meghívott vendégeken is erősebben jelennek meg az érzelmek.

 

 

Nem is volt könnyű dolga Schiffer Andrásnak, az LMP társelnökének. Rögtön az interjú elején konfliktust vállalt és innentől kezdve egyre erősödő nyomás alatt kellett tisztáznia az álláspontját.

"Aki sztriptíztáncosnő, az miért tanítson matematikát?"

2014.06.06. 10:30 | Réz Aladár | 5 komment

Címkék: politika kálmán olga gif egyenes beszéd keszei sándor

A nyilvános szereplést szokni és tanulni kell. Az emberre ilyenkor a megszokottnál sokkal nagyobb külső és belső nyomás nehezedik. Ugyanakkor pont az ilyen feszült helyzetben készült képkockák szolgáltatnak érdekesebbnél érdekesebb témát a metanyelvi elemzésekhez.

Az alábbi videóban az ATV Egyenes Beszéd című műsorának vendége Keszei Sándor volt, a Magyarországi Szülők Országos Egyesületének elnöke. A közel húszperces beszélgetésben alig van olyan pillanat, ami ne lenne menthetetlenül kínos.

 

Keszei az interjú kezdetétől fogva igyekszik kibújni a neki szegezett kérdések elől és ez egészen a negyedik percig sikerül is neki. Majd egy egészen sokkoló szembesítést követően kiderül, ő maga sem felel meg a legtöbb általa képviselt elvárásnak.

A "törökgábori" semmitmondás.

2014.06.05. 12:10 | Réz Aladár | 10 komment

Címkék: politika gif török gábor obersovszky péter fodor csaba

A minap bukkantam rá egy MTV-s reggeli műsorra, amelyben két meghívott politológus vendégének tett fel kérdéseket Obersovszky Péter. Egy rövid jelenet keltette fel a figyelmem, amelyen a műsorvezető reakcióját érdemes megfigyelni. Innen indultam ki és vizsgáltam meg az adott helyzetben, milyen metanyelvi reakciók születtek az egyes szóbeli tartalmi közlések során.

A videón 1:35-től: ( a link sajnos már nem elérhető )

" - Törökgábori semmitmondással azt lehetne mondani, hogy túl sok a bizonytalan. Hát, ööö.. szeretném a nézők figyelmébe ajánlani (...)"

Fodor Csaba elkövet egy hibát. Minősít. Ráadásul szakmai jellegű kiszólás formájában utal egy sokak által támadott, de ugyanakkor országszerte (el)ismert kollégájára. Miért gondolom, hogy hibát követett el? Nem én gondolom, ő gondolja! Nézzük csak meg lassítva mi is történik:

Vitapartnerek egymásra hangolódva

2014.06.04. 23:05 | Réz Aladár | Szólj hozzá!

Címkék: politika haha gif

mu2.gif

A beszélő felek átveszik egymás stílusát.

zold2.gif

Forrás

A védekező reflex

2014.06.01. 12:22 | Réz Aladár | Szólj hozzá!

Címkék: politika gif reflex

A megtámadott bolgár politikus legelső mozdulata szépen tükrözi a védekezés ősi reflexét: a lágy részek védelme érdekében behúzza a nyakát.

Csak miután ez megtörtént, kezd bele az elkerülő mozdulat kivitelezésébe. 

bolgar.gif

süti beállítások módosítása