Friss kommentek

Schiffer András Kálmán Olga ellen

2014.06.09. 19:54 | Réz Aladár | 36 komment

Címkék: politika kálmán olga gif schiffer andrás egyenes beszéd

Kálmán Olga műsora kiváló terep a vizsgálódásra. Egyrészt a műsorvezető sem fogja vissza magát a interjúk során, ezért jól elemezhető mimikai jeleket mutat; másrészt a provokatív stílust nehéz érzelmileg a helyén kezelni, ezért a meghívott vendégeken is erősebben jelennek meg az érzelmek.

 

 

Nem is volt könnyű dolga Schiffer Andrásnak, az LMP társelnökének. Rögtön az interjú elején konfliktust vállalt és innentől kezdve egyre erősödő nyomás alatt kellett tisztáznia az álláspontját.

 schiffolg1.gif

"Lehet, hogy Ön ezt gondolja, de én ettől még nem gondolom"

 

Elutasítás, amit Kálmán Olga szemmel láthatóan nem pusztán nem hajlandó elfogadni, de van egy olyan érzésem, hogy személyes elutasításnak él meg. Szerintem ez az interjú kulcsmomentuma, itt siklik félre a beszélgetés.

schiffolg21.gif

 meglepődés

 

Pedig Schiffer itt a tüntetésről beszélt, nem róla. Ám hajlamosak vagyunk félreérteni, hogy adott személy kommunikációja nem feltétlenül az irántunk táplált érzéseit jelenítik meg, hanem a témáról alkotott véleményét is. Schiffer az első kérdésfelvetésre teljes elutasítással felelt: "Semmit!" Ez az amit Kálmán Olga úgy értékelhetett, hogy az ő érdeklődésének központjában levő témát és ez által az őt és a véleményét veszik "semmibe" . Később is erre a "Semmit"-re utal vissza sértődött hangon.

 schiffolg3.gif

"Értem én csak leszarom"

 

A lekezelő stílus a témának szól. Schiffer téma iránti érzéseit és metakommunikációját veszi Kálmán Olga személyes sértésnek. A kéz dörzsölése belső feszültségről árulkodik.schiffolg4.gif

 

Az alábbi képen egy klasszikus manipulációs jelet figyelhetünk meg. Az ujjak játéka a másik fél befolyásolására tett kísérletre utal.schiffolg5.gif

 

Itt az ízlés kerül szóba. Az aszimmetrikus mozdulat a kétkedés jól kivehető jelét mutatja, ám kapcsolódik hozzá egy másik érzelem: az undor. Nem pusztán a szájsarok indul el oldalirányba, hanem a szem környéke és az arcizmok is egy erős középre húzást mutatnak.schiffolg6.gif

 

Schiffer arckifejezéséről az volt az első gondolatom, hogy szintén az undor megjelenése kétkedés nélkül, kicsit feszültebb előadásban. Ám mikor előadtam magamnak és rágódtam kicsit rajta rájöttem, hogy inkább fájdalomnak mondanám. Akkor állt össze a kép, mikor a szöveget is meghallgattam hozzá. Schiffer épp a családját ért veszteségeket sorolja.

schiffolg14.gif

 

Egy feszült mosoly mögé bújtatott negatív értékítélet.

schiffolg8.gif

 "Bitch, please..."

 

Meglepődése elég őszintének tűnik, mikor Kálmán Olga az agresszív vitapartner szerepébe próbálja betolni.

schiffolg9.gif

 

Nehéz megőrizni a nyugalmunkat egy feszült beszélgetésben, mikor azt vágják a szemünkbe, hogy mit idegeskedsz? Általában csak még feszültebb lesz tőle az ember, és innentől saját maga igazolja vádlója feltételezését. Schiffer remekül megoldotta a feladatot, a hangjával nem árulta el magát. A feszült mosoly mögött azonban érezhető az indulat, ahogy az ökölbe szoruló kéz is árulkodó. Sajnos ez utóbb nem nagyon látszik.

schiffolg10.gif


 Majd a teljes értetlenség:

schiffolg11.gif

 

Végül összefoglalásként, Schiffer véleménye az interjúról és feltételezhetően Kálmán Olgáról.

schiffolg13.gif

 

Egy önbeteljesítő helyzet. Amit Schiffer az elején a témáról gondolt, azt Kálmán Olga magára vette. Így végül tényleg ez lett a róla kialakított vélemény.

A bejegyzés trackback címe:

https://gesztus.blog.hu/api/trackback/id/tr36237068

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Michel Djerzinski 2014.06.09. 22:33:27

Kibaszott unalmas ez már, ezerszer lerágott csont. Ócska, tercier minőségű álpszichologizálás. Ennyire hamar beköszöntött az uborkaszezon, vagy nincs mit írni, vagy mi a szent szar van már?!

Tomi from Space · http://bodybuilding.blog.hu 2014.06.09. 23:40:07

Ez mi ez a blog? Valami blog idiótáknak, vagy értelmi fogyatékosoknak, akik nem tudnak megnézni és értelmezni egy videót?

Tisztában vagyok azzal, hogy vannak olyan betegségek, amik lehetetlenné teszik a mimikák, vagy egyáltalán az arcok felismerését, de ez a lakosság kevesebb, mint 0,000001%-át érintik, vélhetően ez a médium nem Nekik szól, mert akkor az általuk elszenvedett szindrómának a nevét viselné.

Akkor csak arról van szó, hogy ez a blog idiótáknak szól, vagy egyszerűen olyanoktól, akik idiótának néznek mindenkit és senkiből sem nézik ki azt, hogy mondjuk egy mimikát értelmezni tudna.

Hát, most erre mit mondjak.
www.reactiongifs.com/wp-content/uploads/2013/06/emma-bored.gif

Fánkevő Fáncsi 2014.06.10. 07:47:43

Muris az előtem lévő két hozzászóló. Honnan ez a gyűlölet és indulat ?

@Tomi from Space: "...senkiből sem nézik ki azt, hogy mondjuk egy mimikát értelmezni tudna...."
Tomi, a mimika (arcjáték) csak egy része a testbeszédnek, és te ugyan nem vagy senki de egész biztosan nem tudod mit jelent mikor valaki vakargatja a kézhátát beszélgetés közben. Legalábbis eddig nem tudtad.
Másrészt a testbeszéd értelmezése egészen más a valós időben az életben, és megint más "lassítva" , videón visszajátszva és lépésenként elemezve. Nyilván az előbbi csak ösztönös dolog lehet és egyáltalán nem mindenkinek van jó radarja hozzá, míg az utóbbi sokkal precízebb és leleplezőbb és ezért mulatságosabb is.

Csak erről szól a cikk, és nem rossz egyáltalán, inkább muris, én jót kuncogtam rajta.

Orica Középföldi 2014.06.10. 08:38:58

Rendkívül szórakoztató a blog:)))

mortullus 2014.06.10. 08:45:49

ez a gifekkel teletömött hülyeség telefonon igen nehezen jön be

Rátóti Mutyikos 2014.06.10. 08:48:45

figyu poszttolo! a jovo heti lottoszamokat nem tudod?
az sem lenne nagyobb kunszt mint, hogy "kitalalod", hogy 2 vitatkozo tulajdonkepp mit is gondol es mit erez, de nagyobb haszna lenne.

mézescsók 2014.06.10. 08:51:37

@Fánkevő Fáncsi: Egyetértek. Az ominózus beszélgetést azután láttam, hogy másnap vihart kavart körülötte a sajtó. Viszont éppen ezért figyeltem, ám elsősorban a szövegre. A lassítások nélkül nem jönnek ki az egyéb árulkodó jelek és a beszélgetők valós érzelmei. Szóval nem volt felesleges a poszt.

ParaZita2 2014.06.10. 08:58:10

Jó elemzés. Nézzétek meg, hány kattintást hozott máris.
(sokkal szélesebb érdeklődésre számot tartó és rendkívül jól megírt, de sajnos túl emelkedett írások néha ennek a tizedét eredményezik - - ennél nagyobb hozadéka bizonyára csak a "nagy-cici-nagy-csöcs-nagy-pöcsnek" van --- valaki biztos megfogalmazta már: a színvonal és a nézettség szorzata állandó)

1349973572759 2014.06.10. 10:00:23

A pszichológia mióta tudomány?

kigyurt álat 2014.06.10. 10:00:42

@ParaZita2: Én például azért kattintottam ide, mert az indexes cím alapján azt hittem, volt egy újabb meccs.

De ettól még jó ez az elemzés.
Kálmán Olga egy amatőr, nem tudom minek ajnározzák annyit a ballibek, nyilván csak a politikai nézetei miatt.
A botrány után megnéztem a második Schiffer-Kálmán beszélgetést, ott Olga már visszafogta magát. Azonban ugyanabban a műsorban volt előtte egy másik beszélgetés is, amelyben valamilyen bűnügyi szakértőt kérdezett valamilyen eseményről. Olga akkor ugyanazt játszotta el, mint korábban Schifferrel, 20 percen kereszül ötvenszer feltette ugyanazt a kérdést, mert valamit ki akart húzni az alanyból. Ilyesmit kell elképzelni:
- Nem lehet, hogy ez történt?
- Nem lehet.
- De biztos hogy nem?
- Biztos.
- De egész biztos?
- Igen.
- De nem lehet, hogy mégis?
- Ki van zárva.
És ez ment 20 percig... Olga nem profi riporter, hanem egy hisztis amatőr ripacs. Valamit elképzel, és ha nem úgy történik a beszélgetés, akkor padlót fog. Nyilván mindenkivel ugyanez játsza el, aki nem ért vele egyet.

dried 2014.06.10. 10:35:53

Két hónapja lerágott csont. Sőt ez már mumifikálódott hulla....

csepke 2014.06.10. 10:41:00

Szerintem nagyon jó! Kifejzeetten vicces látni így kinagyítva ezeket a gesztusokat. Az ember azt gondolná hogy aki politikával foglalkozik az hivatalból pókerarc, és nekem általában úgy is tűnik, de itt látni hogy nem. Kíváncsi lennék ezeken az önkéntelen mozgásokon mennyire tudnak idővel uralkodni, és edzenek-e rá. Mondjuk Olga biztos nem, direkt ripacs. Schiffernek a "feszült" mosolya isteni! Bár mögé én azt gondolnám hogy gondolja "elmész drágám te a búsba.." Olga legelsőjéhez pedig "pfff...mekkora f.sz" nem pedig meglepődés.

lüke 2014.06.10. 10:45:21

Lerágott csont ,lehet még kérődzni

mikka 2014.06.10. 10:47:57

Kálmán O. egy buta picsa.
Nem értette Schiffer-t mert nem akarta érteni.
Ez a baj a magyar médiával alapvetően.
Értetlenek, buták, agresszívek.
Kálmán több szavazót szerzett az LMP-nek mint bármilyen más kampány :)

mézescsók 2014.06.10. 11:46:24

@mikka: A második mondatodban a lényeg szerintem: "nem értette Schiffer-t, mert nem akarta érteni." Prekoncepcióval ült be a riportra és borzasztóan zokon vette, hogy a beszélgetőpartnere nem felelt meg elvárásainak. Egy igazán jó újságíró esetleg tesz még egy halvány próbálkozást, hogy jól értette-e a riportalanyt (bár ebben az esetben ez teljesen egyértelmű volt), majd lazán tovább lép,lett volna témájuk még éppen elég. De nem: (vélt) sértett méltóságán képtelen volt túllépni és tovább rugózott a témán, egészen a nevetségesség határáig, sőt, még azon is túl.
Emellett naggyá tette Schiffert korrektségből, vitakultúrából, stb.
Köszönjük, Ölga!

Tiszteltetem Brüsszelet 2014.06.10. 13:11:47

Felmosta a padlót

Felmosta a padlót

Felmosta

sas70 2014.06.10. 13:50:54

Nagyon jó kis elemzés, tetszik!

5perc 2014.06.10. 14:07:40

@mézescsók:
"A lassítások nélkül nem jönnek ki az egyéb árulkodó jelek és a beszélgetők valós érzelmei. Szóval nem volt felesleges a poszt."
Bizony. Anélkül azt hittem, receptet cserélgettek az alanyok.

@csepke: .
"Az ember azt gondolná hogy aki politikával foglalkozik az hivatalból pókerarc"
Na most akkor adj egy esélyt annak, hogy Schiffer szándékosan ezt akarta az arcával közölni. Ez az ő pókerarca!

J.László 2014.06.10. 14:41:52

Kálmán Olga Közép-Európa egyik legnagyobb hülye picsája.

mézescsók 2014.06.10. 15:30:00

@5perc: A hang és az előzmények ismerete nélkül akár receptcsere is történhetett volna ott a stúdióban. Valószínűleg elkerülte a figyelmedet, hogy azt írtam:azután néztem meg a felvételt, hogy elég nagy csodát csapott körülötte a sajtó. Tudtam, miről volt szó, és mi volt a végkifejlet, tehát a releváció erejével nem hatott. Viszont közben - bár észrevettem -, de nem értelmeztem a testbeszédet (arc megrándulása, az ujjak játéka, kéz ökölbeszorítása, stb.). Ezért tartottam érdekesnek a posztot.

G. Attila · http://hatarontul.wordpress.com/ 2014.06.10. 15:50:56

De mi a francért kell most azzal foglalkozni, hogy ki mit mondott? itt az a lényeg, hogy hogyan reagáltak egymásra, itt a metanyelvi kommunikáció a lényeg. A francot sdem érdekel, hogy fideszt, vagy mszpt, vagy bárkit szidnak, pártolnak, ez nem arról szól.
Posztíró, nagyon tetszik, amibe itt belefogott. Roppant tanulságos. Én magam is érdeklődöm a nonverbális kommunikáció iránt, sokszor megkönnyít helyzeteket.
Aki itt a politikát nézi, az hülye. Itt a 'hogyan' a lényeg

Szerényen Tolom Számtalan Érett Személyiség Között 2014.06.10. 15:59:10

A poszt informatív, a gesztusok jelentésével legtöbb ember nincs tisztában, így ez az ismert interjú egy megfelelő állatorvosi ló volt az elemzésre. A kommentek színvonala pedig fröcsögésben, fikázásban stb. hozza a magyar átlagot.

bullseye 2014.06.10. 18:15:34

Te jó ég, nem teljesen naprakész a téma, felnégyelni! Felnégyelni!

Amúgy szerintem jó kis blog, Tim Roth fejével még jobb lenne. Meg ha lenne egy gyűjtőoldala FB-n, most látom, hogy már van is. Akkor meg az, ha Jennifer Aniston hozzám akarna jönni!

Mark Borcsok 2014.06.10. 18:39:20

Nagyon jó a blog, csak így tovább!

Nagyon jók a gifek, így kilassítva.

A fröcsögőknek: Nem minden mikro arckifejezés egyértelmű mindenkinek, ha neked igen, érzed magad szerencsésnek!

Vass István pszichológus 2014.06.10. 19:21:57

Atyaég, ezt a sok jóindulatot hogy bírod? Nyugodtan moderáld sztem azokat akiket a házibulidról is kidobnál. Sztem jó kis írás!

Réz Aladár · http://gesztus.blog.hu/ 2014.06.10. 21:49:02

@Vass István pszichológus: Köszönöm még bírom. :) Sok pozitív visszajelzést is kapok, amit ezúton is köszönök mindenkinek. A negatív kommenteket is bent hagyom, szívük joga bármit gondolni és írni, amíg kulturált formában teszik.

Michel Djerzinski 2014.06.10. 22:58:47

@Szerényen Tolom Számtalan Érett Személyiség Között: "És egy leszedált ország tapsolgat a szarnak. Boldogan élnek, amíg csak meg nem halnak."

Michel Djerzinski 2014.06.10. 23:00:17

@Vass István pszichológus: "És egy leszedált ország tapsolgat a szarnak. Boldogan élnek, amíg csak meg nem halnak." No. 2.

lüke 2014.06.11. 11:16:02

@Michel Djerzinski: :-)
Mennyi a benzodiazepin fogyasztas MO-n, hol állunk a rangsorban?

Szerényen Tolom Számtalan Érett Személyiség Között 2014.06.11. 11:51:06

@Michel Djerzinski: Erre gondoltál? "Jönnek a dúlt-keblü mélymagyarok megint, füzfapoéták, füzfarajongók, jönnek a szarból..."

Michel Djerzinski 2014.06.11. 23:10:29

@lüke: én nem tudok ilyen adatokkal szolgálni, de talán a pszichiátered segíthet ezügyben; fordulj hozzá bizalommal.

anarch 2014.06.12. 09:25:37

Awesome! Ne hagyd abba :).

_Epikurosz_ 2014.06.19. 13:33:01

Fantasztikusan jó vagy!

Japánban ennek nagy hagyománya van. Egy 5 perces beszédet szénné tudnak elemezni, és csak a látványról beszélnek. :)
süti beállítások módosítása