Friss kommentek

Gulyás "kongruens" Márton

2014.06.26. 14:19 | Réz Aladár | Szólj hozzá!

Címkék: politika gif egyenes beszéd gulyás márton

A testbeszédi jelek értelmezésénél lépten nyomon előjön a kérdés, hogyan lehet felismerni a hazugságot. Valószínűleg azért, mert ez tűnik személyközi kommunikációelemzés legkézenfekvőbb és leghasznosabb felhasználási területének. Na meg azért is, mert elég rosszul csináljuk. Alinken elérhető tanulmány szerint átlagosan mindössze 54%-os pontossággal vagyunk képesek különbséget tenni igaz és hamis állítások között. Kicsivel jobban, ha csak a fülünkre hagyatkozunk, kevésbé, ha a látvány is bezavar. Valakik szerint ennyi erővel akár egy érmét is feldobhatnánk.

A legtöbb ember ráutaló jeleket keres, ami jó ötletnek tűnik, de nem pontosabb mint a "pirosatenyered" típusú népi bölcsesség. Ha sikerül is felfedezni valami általunk hazugságnak vélt jelet, még mindig ott a veszélye, hogy tényleg csak viszketett, vagy hazudott de nem abban, amiben mi azt gondoltuk. Érdemesebb ilyen esetben a jelek helyett a jelenséget vizsgálni. A teljes képet. Azt, hogy mennyire viselkedik ott és akkor kongruensen az a valaki.

A kongruencia szójelentése: megegyezés, megfelelés. Nekünk itt G. Donáth Blanka félemegfogalmazás pontosítja a képet:

"A kongruencia kifejezés tulajdonképpen csak egy belső pszichikus állapotnak a viselkedéssel való egybevágására utal."

Ez a jó és hiteles kommunikáció alapja! Ha a belső megélt élmény és a viselkedés összhangban van!

És most nézzük meg, hogy néz ez ki a gyakorlatban. Gulyás Mártoninterjúja a minap borzolta a kedélyeket. Nekem az előadásmód keltette fel a érdeklődésem. Érdemes megfigyelni a kommunikáció dinamikáját. Hogyan segítik a kézmozdulatok a gondolati egységek kifejtését. Ha valakinek nincs gyakorlata a nyilvános szereplésben alaposan nézze meg  a következő pár GIF-et.

 

Lépésről...

...lépésre halad, a mondanivalója kifejtésében.

 

 Ahogyan a kezével megtart egy képzeletbeli tárgyat, úgy tartja össze a belső gondolati egységet.

 

Bólint, egyetért, megerősít. Saját magát is. Nem csak az esetleges ellenérzése jelenik meg a kommunikációban, hanem a pozitív visszacsatolás is.

 

Ki lehet próbálni otthon is, ismételjük el az alábbi mozdulatot ötször tízszer egymás után. Milyen érzés?

 

A Nógrádi György interjúk védjegye a számolás. Segíti a saját gondolatok rendszerezését és az információ befogadását is.

Egy.

Kettő 

Három

 

Fontos, hogy a kommunikációnkban megfelelően hangsúlyozzuk a szerintünk lényeges elemeket. Ha szemtől szemben beszélgetünk valakivel, a vokális mellett testbeszédi jeleket is alkalmazunk. Gulyás Mártonnál ez többnyire így néz ki:

 

Egy televíziós interjúban elsősorban a műsorvezetővel foglalkozunk, mint beszélgetőpartnerrel, ám ugyanakkor a nézőközönség is jelen van. Egy jól elhelyezett kinézés a kamerába bevonja a nézőket is a beszélgetésbe, erősítve a nézők irántunk érzett szimpátiáját. Nem kell azonban túlzásba vinni, szerintem egy interjú alatt elég maximum egyszer.

Végül visszautalva egy korább bejegyzésre, figyeljük meg a száj és a váll mozgását itt is:

A bejegyzés trackback címe:

https://gesztus.blog.hu/api/trackback/id/tr156420329

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása