Friss kommentek

"Aki sztriptíztáncosnő, az miért tanítson matematikát?"

2014.06.06. 10:30 | Réz Aladár | 5 komment

Címkék: politika kálmán olga gif egyenes beszéd keszei sándor

A nyilvános szereplést szokni és tanulni kell. Az emberre ilyenkor a megszokottnál sokkal nagyobb külső és belső nyomás nehezedik. Ugyanakkor pont az ilyen feszült helyzetben készült képkockák szolgáltatnak érdekesebbnél érdekesebb témát a metanyelvi elemzésekhez.

Az alábbi videóban az ATV Egyenes Beszéd című műsorának vendége Keszei Sándor volt, a Magyarországi Szülők Országos Egyesületének elnöke. A közel húszperces beszélgetésben alig van olyan pillanat, ami ne lenne menthetetlenül kínos.

 

Keszei az interjú kezdetétől fogva igyekszik kibújni a neki szegezett kérdések elől és ez egészen a negyedik percig sikerül is neki. Majd egy egészen sokkoló szembesítést követően kiderül, ő maga sem felel meg a legtöbb általa képviselt elvárásnak.

A folytatásban ugyanúgy nem válaszol a feltett kérdésekre, mint a szembesítés előtt, ám érezhetően lépéshátrányból játszik tovább. Eltűnik az a magabiztosnak tűnő mosoly, amivel az első négy percben hangoztatta a feltehetően előre begyakorolt érveket.

 

keszei.jpg

 

Szerintem őszintén nem érti, Kálmán Olga miért nem akarja megérteni az álláspontját és végtelenül méltatlannak érzi azt a stílust, amivel szembesülnie kell. Azt, hogy konkrétan pofán röhögik.

 

kálmánkiröhög.gif"...Miért?"

 

Majd sorozatosan olyan kérdésekkel kénytelen szembesülni, amelyekre nem szeretne válaszolni mert attól tart, hogy egy újabb hitelvesztésbe szalad bele. Helyenként próbál visszatámadni, ám a műsorvezető ezeket a próbálkozásokat is könnyedén hárítja. Kálmán Olga rutinosan építi fel a beszélgetést, ám ami a végeredményt illeti, arra szerintem ő sem számított.

A tény, hogy rendszeresen nem a megfelelő szavakat használja egy mondatban ez által értelmetlen mondatokat szerkeszt illetve, hogy a beszéde hemzseg a ragozási hibáktól két lehetséges okra vezethető vissza:

Erős belső feszültséget kelt benne a beszélgetés.

Bár ezt próbálja leplezni számos jelzése árulkodik. Többek között szorosan keresztbe font lábbal ül, időről időre erősen összeszorítja az ajkait, az orrát dörzsöli, illetve „ficereg” a széken. De ami a legfontosabb, hogy az egész kommunikációja, beleértve a vokális jegyeket (hangerő, hangszín) szaggatott, darabos.

keszeiszájfeszültség.gifÖsszepréselt ajkak

keszeificereg.gifA "ficergés"


keszeiorra.gif

A belső feszültség miatt, a sűrű érhálózattal átszőtt orr telítődik vérrel és viszketni kezd. (Egyesek ezt hazugságjelnek veszik, mert a hazugság okozta feszültség megjelenési formájának tartják.)

 

KO: „Még azt is el tudom képzelni, hogy van egy dohányzó, esténként szexfilmet néző tanár…aki bemegy az órára és azt mondja gyerekek… én vagyok a rossz példa. Nem gondolja, hogy még így is lehetne?

KS: „Most nagyon itt megragadtunk. Ugye tehát akkor az azt el kell képzelni, hogy nem erről van szó, hanem arról van szó, hogy ezek, amiket felsoroltam jogszabályok nem felelnek meg…az európai normáknak satöbbi. Mi ezt általába’ jelezzük a minisztérium felé…”

"Ugye tehát akkor az azt el kell": akadozó halmozása a szavaknak. Amit Fodor Csaba az előző posztban ügyesen megoldott - egy betanult panel segítségével kilépett a belső gondolati spirálból és a szót magához ragadva, visszatért a mondanivalója koherens kifejtéséhez - azt Keszei Sándor nem tudta megvalósítani.

Sikerült elkapnom egy jelenetet, ahol tisztán megjelenik a külső maszk és a belső megélt élmény közötti különbség:

keszeikontraszt.gifMagabiztos - aggódó

 

Előre betanult panelek alapján próbál reagálni.

Rendre nem a feltett kérdésekre válaszol, hanem hangzatos állításokat fogalmaz meg, amelyeknek csak érintőlegesen van köze az aktuális témához. Ha kiválogatnám Keszei válaszainak értelmes darabjait, feltehetően szó szerinti hasonlóságot fedezhetnék fel az írásbeli anyagaik szövegével. Amelyet ugyan jól megtanult, de nyomás alatt képtelen volt élő szöveggé alakítani. A következő képsorozaton csak látszólag beszél, hang nem hagyja el a száját. Talán az előre begyakorolt szöveget ismétli magában?

keszeimagában.gif

 

Kálmán Olga ezzel szemben elemében van. Egyrészt a téma maga könnyen támadható, másrészt az interjúalany is könnyű préda egy rutinos műsorvezetőnek. Mivel az érdemi vitára Keszei mellébeszéléséből elkerülő magatartásából fakadóan nincs lehetőség, kiválóan alkalmazza az emocionális befolyásolást. Ezzel rendszerint kibillenti a vitapartnerét és maga mellé állítja a nézőket.

Ha a műsorvezető által kommunikált jelzések alapján kellene véleményt alkotnunk Keszei Sándorról, olyan szavakat sorolhatnánk mint: "nevetséges, ostoba, felháborító, hülye". Burkoltan többször lehülyézi, amikor a véleményét hülyeségnek titulálja.

 

kálmánkiröhög01lenézés.gif

Leplezetlen lenézés.

Míg az előző GIF-en szépen lassan terül el a lenézés kifejezése a szájsarokban, a következőn csak egy rövid pillanatra villan fel, miközben az elhangzottakra reagál. A jel azonos, a kontextus eltérő. Az előző GIF-en tudatosan élte át, szándékosan kommunikált, alább azt láthatjuk, hogy önkéntelenül juttatja kifejezésre a véleményét:

kálmánrejtettkétkedés.gif"Rejtett" lenézés

Az őszinte felháborodás jelei szépen nyomon követhetők, amint Keszei szavai "becsapódnak" Kálmán Olga tudatába. Kitáguló szemek, lefelé mozduló áll, nagy levegővétel és a hátrahőkölés.

kálmánfelháborodás.gif"Ez egy felháborító dolog!"

 
A beszélgetés vége Keszei teljes megsemmisülését hozta. Nyilvánosan visszavonta a benyújtott javaslatot, amire nem is biztos, hogy lett volna felhatalmazása. Ezt valószínűleg ő sem gondolta végig, csak menekülni próbált. A lehető leggyorsabban véget vetni ennek a vesszőfutásnak, megaláztatásnak és friss levegőt szívni.

keszei01.gif

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://gesztus.blog.hu/api/trackback/id/tr476237066

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Netuddki. 2014.06.06. 18:30:20

Bammeg! Ilyen nincs! Azaz persze van. Sajnos.
Csak az elején a felolvasott javaslatot néztem, de nekem már ennyi elég volt. Most komolyan kinek mi köze van egy tanár családi életéhez, főleg a szexuális életéhez??? Már elnézést, de egy ilyen aberrált egyesület nevezi magát a magyarországi szülők országos szószólójának? Kösz, de szülőként SEM kérek az ilyenekből! A fideszes erkölcsből meg pláne nem.

ervin2 2014.06.10. 10:08:33

"A beszélgetés vége Keszei teljes megsemmisülését hozta. Nyilvánosan visszavonta a benyújtott javaslatot, amire nem is biztos, hogy lett volna felhatalmazása."

Látott-e valaki már MÁST is,ezen a nagyszűlő korú egyeden kívül ebből az Egyesületből?
Ő az Egyesület? Mi a foglalkozása, kik, mikor választották meg Van-e még iskolába járó gyereke Egyáltalán kiket képvísel?
Milyen az a sajtó, aki tíz éve nem kérdezi ezeket, meg tőle? Ezek a fő kérdések, és a hasonlók szerintem.
(Amúgy a test-, és arcbeszédes gifek remekek!)

lüke 2014.06.11. 11:17:43

Ha matek tanar ma' , m' é' ne

zzebra · http://thefirstseason.blog.hu 2014.06.11. 12:57:06

ez több mint egy éve történt, csak a posztban ezt nem említették meg.

lüke 2014.06.12. 06:04:46

@ervin2:
this is the question::?
honnan szerveződik?
civil kezdemenyezés vagy kurázsi nelküli?
süti beállítások módosítása